Sagan skončil v štvrtej etape Vuelty druhý, zdolal ho len Valverde

25.08.2015 Celý región

Vejer de la Frontera 25. augusta (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v utorňajšej 4. etape španielskej Vuelty. Jazdca stajne Tinkoff Saxo zdolal v záverečnom stúpaní do cieľa 209,6 km dlhej trasy z Estepony do Vejer de la Frontera iba domáci Alejando Valverde z Movistaru. Tretia priečka sa ušla ďalšiemu Španielovi Danimu Morenovi z tímu Kaťuša.

Organizátori si pripravili na utorok pre pelotón 209,6 km dlhú rovinatú etapu, ktorá však nebola stavaná pre čistých špurtérov. Šancu mali skôr klasikári, či vrchári, keďže v záverečných štyroch kilometroch pred cieľom čakali na pretekárov tri síce malé ale ostré stúpania.

Krátko po štarte sa o pelotónu odtrhla šestica Mickael Delage (FDJ), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Nikolas Maes (Etixx-Quick Step), Jimmy Engoulvent (Europcar), Kristijan Durasek (Lampre-Merida) a Markel Irizar (Trek Factory Racing). Tí si postupne utvorili vyše desaťminútový náskok. Pelotón si ich v úvode príliš nevšímal, pracovať začal až po 70 km a postupne znižoval náskok. Na čele ťahali najmä jazdci stajní Tinkoff-Saxo a Movistar. Strata na únik pomaly klesla a 70 km pred cieľom bola už len okolo šesť minút. Body za jedinú špurtérsku prémiu na 175. km si rozdelila šestica na čele. V pelotóne krátko po nej prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietol líder BMC Tejay van Garderen a späť do hlavnej skupiny ho museli potiahnuť ďalší traja kolegovia z tímu. To už sa náskok vedúcej šestice scvrkol na necelú pol minútu. V záverečných kilometroch išli už všetci po kope a na čele sa strhla veľká bitka o najlepšie pozície pred finišom. Na prvom stúpaní sa pokúsili o únik viacerí pretekári, ale skupina favoritov na čele s Petrom Saganom nedovolila nikomu odísť.

Slovenský pretekár sa držal vo výbornej pozícii a mal pri sebe ešte tímového pomocníka Rafala Majku. Záverečné stúpanie do cieľa však zvládol najlepšie domáci Valverde, Sagan prišiel tesne za ním na druhej priečke a nezopakoval tak pondelňajší triumf.
 

Vyberte región